מידע מיוחד -התמודדות עם וירוס
בעת התקופה הקשה הזו של איום זיהומי מתפשט, חשוב לשמור על בריאותנו. חיזוק ההגנה החיסונית יאפשר לנו להילחם באופן יעיל יותר נגד הפלישה הווירלית. אבל כיצד? אילו מאכלים מסוגלים לעזור לגוף שלנו להתחזק ולהגן על עצמו באופן יעיל יותר?
תזכורת קטנה על הרדיקלים החופשיים...
הרדיקלים החופשיים הם יחידה כימית מאוד תגובתית ובעלת חוסר יציבות מאד גדולה, שדווקא זקוק ליציבות. על מנת להתייצב, עליה להתחבר לאלקטרון ממולקולה סמוכה. המולקולה הזו תהפוך בעצמה למולקולה לא יציבה, שתרצה לתתחבר לאלקטרון ממולקולה אחרת וכן הלאה. המולקולה שמאבדת אלקטרון מתחמצנת. זו הסיבה שבגללה הפירות משחימים, ומתכות מחלידות.לפני שנדבר
על מערכת הגנת הגוף, עלינו להבין תחילה מה קורה בנו כשאנחנו מותקפים מחיידק או מוירוס.
בגוף שלנו, השלכות התהליך הזה חמורות יותר. כשמערכת החיסונית שלנו מותקפת מפלישת וירלית או חיידקית, היא מייצרת רדיקלים חופשיים בכמות מסיבית, מה שמאפשר לה להלחם נגד המחלה. אבל עודף הרדיקלים החופשיים שנוצר פוגע בתאים שלנו ומשבש את תפקודם התקין. זה מה שנקרא הלחץ החמצוני.
תפקידם של נוגדי חמצון
כדי להילחם בתגובת שרשרת הזו, עלינו להיעזר בחומרים מסוימים בעלי יכולת נטרול הרדיקלים החופשיים המכונים נוגדי חמצון- אנטי-אוקסידנטים . המולקולות הספציפיות האלה הינן בעלות יכולת ללכוד את אלקטרונים חופשיים ולנטרל את השפעתם. בכך הן חוסמות את תגובת השרשרת. נוגדי חמצון הם בעיקר ויטמינים ומלחים. הידועים ביותר הם הויטמין A, הויטמין C, הויטמין E, וכן הפוליפנולים.
היכן הם נמצאים?
מרכיבים אלה נמצאים בעיקר במזון מן הצומח, אך גם במקורות מזון מן החי. הויטמין C נמצא בכמויות גדולות בפירות כמו קיווי, רימון, לימון, תפוזים,וירקות כמו פלפלים, ברוקולי. הויטמין E נמצא בעיקר בשמנים צמחיים כמו שמן חמניות, שמן נבט חיטה, אך גם אבוקדו, אגוזים, שקדים, וגם בביצים.
המזונות העשירים בוויטמין A הם ממקור החי. כך הכבד, הביצים, החמאה מהווים מקורות עשירים מאוד בוויטמין A. למי שיש יותר נטייה לצמחוניות, קיימת גם בגוף יכולת להפוך גם קרוטנואידים צמחיים מסוימים לוויטמין A. הידוע ביותר הוא הבטא-קרוטן. הוא נמצא בשפע בגזר, במנגו, במשמש, בבטטה, וכן בירקות הירוקים הכהים. הפולי-פנולים נמצאים בכמות נדיבה בתה ירוק, ברימון, בענבים ובאשכוליות.